środa, 30 listopada 2016

Nalewka jagodowa

www.chleby.info

1 kg jagód
1 litr spirytusu 60%
0,5 kg cukru
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
laska kory cynamonowej
1 laska wanilii
     
1. Jagody wsypujemy do słoika, dodajemy korę cynamonu, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, startą skórkę z cytryny i sok cytrynowy. To wszystko zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem.

2. Odstawiamy słoik w ciepłe i ciemne miejsce na 3 miesiące, ale każdego dnia nim mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.

3. Po tym czasie przelewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić owoce od alkoholu. Jagody dodatkowo na durszlaku można wycisnąć, żeby jak najwięcej alkoholu z nich odzyskać.

4. Dokładnie filtrujemy. Przefiltrowany płyn butelkujemy i zostawiamy do dojrzewania w chłodnym i ciemnym miejscu na kolejne 3 miesiące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz