piątek, 18 listopada 2016

Likier cytrynowy Limoncello

www.chleby.info

12 cytryn
1 litr spirytusu 95%
1 kg cukru
1,3 litra wody
     
1. Cytryny szorujemy, przelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego albedo pod spodem.

2. Skórki przekładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i trzymamy 2 tygodnie.

3. Po 2 tygodniach przelewamy spirytus przez sito żeby oddzielić go od skórek. Skórki już nie będą potrzebne.

4. Robimy syrop cukrowy, czyli wsypujemy cukier do wody, podgrzewamy i stale mieszamy aż do rozpuszczenia. Studzimy i łączymy ze spirytusem.

5. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy w chłodnym miejscu do przegryzienia się na tydzień.

6. Podajemy naprawdę dobrze schłodzone, najlepiej jeszcze w zmrożonych kieliszkach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz