wtorek, 1 listopada 2016

Likier na cukierkach Werther's Original

Likier na cukierkach Werther's Original

360 g cukierków Werther's Original
500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
320 ml wody
270 ml (czyli około 215 g) spirytusu 95%
     
1. Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i bardzo lekko podgrzewamy. Stale mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków.

2. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę.

3. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły. Po tym czasie likier jest gotowy do picia.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Genialne, smak cukierów pamiętam z dzieciństwa a teraz widzę wersja dla dorosłych :)

    OdpowiedzUsuń