czwartek, 3 listopada 2016

Nalewka melonowo-brzoskwiniowa

www.chleby.info

1 litr spirytusu 70%
200 ml rumu
1 kg melonów
1 puszka brzoskwiń w zalewie (taka około 850 ml)
0,5 kg cukru
0,5 litra wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
1 laska wanilii
5 goździków
     
1. Melona i brzoskwinie kroimy na kawałki i razem z wanilią, goździkami i kwaskiem cytrynowym zalewamy spirytusem w dużym słoju (ja używam 3 litrowych). Zostawiamy na 4 tygodnie w ciemnym, ciepłym miejscu.

2. Po tym czasie nalew zlewamy przy pomocy durszlaka. Nie musimy dokładnie tego robić, chodzi tylko o oddzielenie owoców od spirytusu. Spirytus z powrotem wędruje do słoja, a owoce do drugiego słoja. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na tydzień w ciepłym miejscu. Wstrząsamy każdego dnia żeby cukier się szybciej rozpuścił.

3. Po tym czasie zlewamy syrop i łączymy ze spirytusem. Rozcieńczamy wodą i filtrujemy. Tym razem dokładnie. 

4. Po przefiltrowaniu dolewamy rum, mieszamy i butelkujemy. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce do dojrzewania na co najmniej 6 miesięcy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz