piątek, 4 listopada 2016

Nalewka jabłkowa

www.chleby.info

1 kg soczystych jabłek
1 litr spirytusu 70%
450 g cukru
450 ml wody
8 goździków
3 cm kory cynamonowej
1 laska wanilii
     
1. Owoce myjemy i kroimy na kawałki. Usuwamy tylko same ogonki, cała reszta idzie do nalewki. 

2. Wrzucamy do słoja, dodajemy całą resztę składników (poza syropem cukrowym) i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 6 tygodni.

3. Po tym czasie przelewamy nalew przez sito, tak żeby oddzielić spirytus od jabłek. Spirytus umieszczamy w jednym słoju, a jabłka w drugim. Jabłka zasypujemy cukrem na tydzień. Potrząsamy codziennie słojem. W tym czasie cukier się rozpuści i otrzymamy syrop.

4. Znowu zlewamy przez sito i syrop łączymy ze spirytusem. Owoce nie będą nam już potrzebne.

5. Filtrujemy i di przefiltrowanej nalewki dolewany 450 ml wody.

6. Butelkujemy i chowamy w chłodne miejsce na 6 miesięcy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz