sobota, 26 listopada 2016

Nalewka truskawkowo-rabarbarowa

Nalewka truskawkowo-rabarbarowa

1 kg truskawek
650 g rabarbaru
0,5 litra spirytusu 95%
300 g cukru
750 ml wody
     
1. Rabarbar bez obierania kroimy na mniejsze kawałki (3-5 cm) i razem z truskawkami umieszczamy w słoju.

2. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na słońcu na 1 dzień aż owoce puszczą soki. Możemy co kilka godzin wstrząsać słojem.

3. Po tym czasie dodajemy spirytus i wodę.

4. Zostawiamy na 2 miesiące, a następnie przelewamy przez sito żeby się pozbyć owoców, już nam nie będą potrzebne.

5. Przelany płyn filtrujemy i butelkujemy. Zostawiamy w butelkach do dojrzewania na 6 miesięcy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz