czwartek, 17 listopada 2016

Likier jajeczny - ajerkoniak, czyli popularny Advocaat

www.chleby.info

10 żółtek
puszka/kartonik niesłodzonego mleka skondensowanego (ok. 500-530 g)
250 g cukru pudru
2 łyżki esencji waniliowej (można zrobić według TEGO przepisu)
200 ml spirytusu
     
1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem (białka możemy np. ubić i zrobić z nich bezy - przepis TUTAJ.) 

2. Jak utrzemy żółtka na kremową jasną masę to powoli - cały czas ucierając (najlepiej w robocie kuchennym) - dodajemy mleko.

3. Gdy masa się połączy to nadal ucierając dodajemy wąskim strumyczkiem spirytus. I gdy masa ponownie stanie się jednolita nasz likier jest gotowy.

4. Przelewamy do butelek i zostawiamy na dobę żeby smaki się "przegryzły".

Smacznego!

1 komentarz: