poniedziałek, 21 listopada 2016

Nalewka "Truskawki w śmietanie"

www.chleby.info

1,5 kg truskawek
1 kg śmietany 18%
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
0,3 kg cukru
375 ml spirytusu 95%
     
1. Wszystko razem łączymy ze sobą w słoju i odstawiamy na 6 tygodni. Co 2-3 dni wstrząsamy słoikiem. 

2. Po tym czasie przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Nie musimy dokładnie filtrować, tam są raczej same dość duże elementy, gaza powinna wszystko zatrzymać.

3. Owoce wyrzucamy, a resztę ponownie przelewamy do słoika i czekamy kilka dni, około tygodnia. Chodzi o to, żeby alkohol oddzielił się od śmietany. Alkohol będzie na dole, śmietana na górze. Górną warstwę śmietany możemy zdjąć łyżką, a resztę filtrujemy. Ja do tego celu użyłem durszlaka wyłożonego kilkukrotnie złożoną pieluchą tetrową. Zrobiłem 4 warstwy pieluchy. To z powodzeniem zatrzymało gęstą śmietaną.

4. Alkohol przelewamy do butelek. Do picia nadaje się po kolejnych 6 tygodniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz