sobota, 12 listopada 2016

Likier krówkowy (z masy kajmakowej)

www.chleby.info

460 g masy kajmakowej
640 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
410 ml wody
370 ml spirytusu 95% (ok. 295 g)
     
1. Wszystko poza spirytusem wlewamy do garnka i mieszamy, podgrzewając na malutkim ogniu.

2. Jak się masą kajmakowa ładnie połączy z wodą i mlekiem to zdejmujemy garnek z ognia, studzimy i dolewamy spirytus.

3. Butelkujemy i chowamy do lodówki na 1-2 dni żeby się smaki nieco przegryzły.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Czy zamiast spirytusu dać wódkę? Jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałam zapytać czy można dać wódkę tylko może gdzieś mi uciekło ;-)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zamiast wody i spirytusu dodać około 0,8 litra wódki.

      Usuń