piątek, 11 listopada 2016

Likier krówkowy (z cukierków)

www.chleby.info

500 g krówek
700 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
450 ml wody
360 ml spirytusu 95% (około 305 g)
1 laska wanilii
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
     
1. Do garnka wlewamy mleko i wodę.

2. Wanilię przecinamy wzdłuż na pół, środek zeskrobujemy nożem i wkładamy do garnka (i środek i wyskrobaną laskę również).

3. Wkładamy również obrane z papierków krówki i podgrzewamy na minimalnym ogniu. Cały czas mieszamy aż krówki się rozpuszczą.

4. Jak już nam się całość dostatecznie podgrzeje to dodajemy kawę i mieszamy aż się rozpuści. 

5. Studzimy i dodajemy spirytus. Mieszamy i butelkujemy.

6. Zostawiamy w lodówce na 1-2 dni żeby się smaki przegryzły.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz