wtorek, 22 listopada 2016

Nalewka truskawkowa z miętą

www.chleby.info

1,5 kg truskawek
garść świeżej mięty
0,5 litra spirytusu 95%
1 litr wody
350 g cukru
     
1. Truskawki zasypujemy w słoiku cukrem i zostawiamy na 1 dzień. Wstrząsamy co kilka godzin, żeby cukier się rozpuścił, a truskawki puściły soki.

2. Następnie dodajemy miętę i zalewamy spirytusem i wodą.

3. Zakręcamy i zostawiamy na 2 miesiące.

4. Po tym czasie zlewamy przez durszlak, tak żeby pozbyć się mięty i truskawek - nie będą nam już potrzebne. Następnie zlany płyn dokładnie filtrujemy. Po przefiltrowaniu nalewkę butelkujemy i zostawiamy w spokoju na 6 miesięcy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz