piątek, 25 listopada 2016

Nalewka z zielonych orzechów włoskich, czyli włoski likier Nocino (wersja druga)

Nalewka z zielonych orzechów włoskich, czyli włoski likier Nocino (wersja druga)

1 litr wódki 40%
0,5 kg zielonych orzechów włoskich (około 20 sztuk)
gwiazdka anyżu
laska cynamonu
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki ziaren kolendry (ziaren, nie liści!)
0,5 kg miodu
3 kulki ziela angielskiego
4 goździki
6 łyżeczek suszonej trawy cytrynowej
     
1. Orzechy kroimy na ćwiartki, wkładamy do słoja, dodajemy również resztę składników (oprócz miodu) i zalewamy wódką. Macerujemy 2 miesiące.

2. Po tym czasie zlewamy przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od orzechów. Orzechy nie będą nam już potrzebne.

3. Do alkoholu dodajemy miód i zostawiamy jeszcze na 1 miesiąc.

4. Następnie filtrujemy dokładnie, butelkujemy i odstawiamy na 12 miesięcy. Po tym czasie nocino zyska głębie smaku i niesamowity bukiet, warto poczekać tyle czasu.

Do tej nalewki używamy orzechów zebranych na początku lipca.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz