niedziela, 13 listopada 2016

Ratafia tutti-frutti (nalewka wieloowocowa)

www.chleby.info

owoce
wódka
cukier
     
1. Jakie owoce? Wszystkie. Do ratafii daje się to co się ma, to na co akurat jest sezon. Dlatego niemożliwym jest zrobienie dwa razy takiej samej ratafii.
Ogólna koncepcja polega na tym, że po kolei do gąsiorka/słoja wrzucamy te owoce, na które jest właśnie sezon, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Potem kolejna warstwa owoców cukru i alkoholu, potem kolejna... I tak aż do jesieni, aż wszelkie możliwe owoce wykorzystamy. Dodajemy je po prostu w kolejności dojrzewania. Panuje tutaj pełna dowolność: jakie owoce, ile cukru, jak mocny alkohol. Jeśli chodzi o alkohol to ma być go tyle, żeby całe owoce były pod alkoholem, nie powinny wystawać.

2. Owoce kończymy dodawać, gdy już się sezon skończy, we wrześniu lub październiku.

3. Trzymamy szczelnie zakręcone do grudnia, mniej więcej w okolicy świąt filtrujemy.

4. Po zabutelkowaniu musi dojrzewać jeszcze kilka miesięcy, najlepiej do maja. Tak żeby minął mniej więcej rok odkąd zaczęliście jej produkcję.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz