wtorek, 8 listopada 2016

Nalewka jabłkowa korzenna

www.chleby.info

1 kg jabłek
1 litr spirytusu 60%
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
5 goździków
1 laska wanilii
3 cm świeżego imbiru
300 g cukru
300 ml wody
     
1. Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać).

2. Jabłka kroimy na kawałki i wkładamy do słoja razem z resztą korzennych przypraw.

3. Imbir kroimy na plasterki. Całość zalewamy spirytusem i wodą z cukrem.

4. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące.

5. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty.

6. Alkohol filtrujemy (jabłka i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy.

7. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz