czwartek, 24 listopada 2016

Nalewka malinowa (malinówka)

www.chleby.info

1,5 kg malin
1,5 litra spirytusu 60%
0,4 kg miodu
skórka z 1 cytryny
     
1. Maliny układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę, bez białego albedo pod spodem) i zalewamy spirytusem (wszystkie owoce muszą być pod powierzchnią alkoholu).

2. Słoik zakręcamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Od czasu do czasu mieszamy potrząsając słoikiem.

3. Po tym czasie zlewamy przez durszlak nalew do innego słoika. Maliny dobrze odciskamy na durszlaku żeby oddały jak najwięcej soku. Dodajemy miód oraz sok z limonki. Zakręcamy i odstawiamy na miesiąc.

4. Następnie całość dokładnie filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy do dojrzewania w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz