poniedziałek, 7 listopada 2016

Nalewka jabłkowo pomarańczowa

www.chleby.info

1 kg jabłek
0,5 kg pomarańczy
4 łyżki suszonej trawy cytrynowej
1 litr spirytusu 60%
0,3 kg cukru
0,3 litra wody
1 laska cynamonu
5 goździków
     
1. Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać).

2. Jabłka kroimy na kawałki, pomarańcze (umyte i wyszorowane) bez obierania kroimy na plasterki i wkładamy do słoja razem z resztą korzennych przypraw.

3. Całość zalewamy spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące.

4. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty. Alkohol filtrujemy (jabłka, pomarańcze i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy.

5. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz