czwartek, 1 grudnia 2016

Nalewka żurawinowa z dodatkiem malin

www.chleby.info

0,5 kg żurawiny
0,25 kg malin
0,5 l spirytusu 95%
315 ml wody

syrop cukrowy:
400 g cukru
200 ml wody
     
1. Żurawinę mrozimy w zamrażalniku przez 1 dobę.

2. Po wyjęciu z zamrażalnika rozdrabniamy blenderem i wkładamy do słoja razem z malinami. Zalewamy spirytusem i wodą.

3. Odstawiamy na 2 tygodnie.

4. Nalew zlewamy przez sito do osobnego słoika, a owoce zalewamy syropem cukrowym.

5. Odstawiamy na 2 tygodnie.

6. Przecedzamy przez sito i łączymy z alkoholem w drugim słoju.

7. Dokładnie filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy do dojrzewania na co najmniej 6 miesięcy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz