wtorek, 6 grudnia 2016

Nalewka czereśniowa (czereśniówka)

www.chleby.info

1,5 kg wydrylowanych czereśni
1,5 litra spirytusu 70%
0,7 kg cukru
skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
sok z połowy pomarańczy
     
1. Wydrylowane owoce układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę, bez białego albedo pod spodem) i zalewamy spirytusem (wszystkie owoce muszą być pod powierzchnią alkoholu).

2. Słoik zakręcamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 miesiąc. Od czasu do czasu mieszamy potrząsając słoikiem. 

3. Po miesiącu zlewamy nalew do innego słoika i dodajemy sok z cytryny i pomarańczy. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Wstrząsamy każdego dnia żeby cukier się lepiej rozpuścił.

4. Po 5-7 dniach powinniście już mieć ładny syrop. Zlewamy go do odstawionej wcześniej nalewki. 

5. Całość dokładnie filtrujemy i butelkujemy. Odstawiamy do dojrzewania w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz