sobota, 17 grudnia 2016

Nalewka jabłkowo śliwkowa

www.chleby.info

1 kg jabłek
0,5 kg śliwek
skórka z 1 cytryny
1 laska wanilii
1 gwiazdka anyżu
1 litr spirytusu 60%
0,2 kg cukru
0,2 litra wody
     
1. Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać).

2. Jabłka kroimy na kawałki, śliwki pozbawiamy pestek i razem z całą resztą wkładamy do słoja. 

3. Zalewamy spirytusem i wodą z cukrem. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3 miesiące.

4. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty.

5. Alkohol filtrujemy (jabłka, śliwki i cała reszta już nie są potrzebna) i butelkujemy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz