sobota, 10 grudnia 2016

Nalewka z pigwowca

www.chleby.info

1 kg owoców pigwowca
0,7 kg cukru
0,5 litra spirytusu 95%
0,5 litra wódki
     
1. Owoce kroimy na ćwiartki i pozbywamy się pestek. Będzie ich sporo więc możecie je zatrzymać i przerobić na buteleczkę pysznej nalewki zwanej pestkówką, o migdałowym smaku.

2. Następnie każdą ćwiartkę kroimy na plasterki i układamy w słoju, na przemian z warstwami cukru. Zakręcamy i zostawiamy w ciepłym miejscy na 7 dni, aż cukier się rozpuści. Możemy mu pomóc w rozpuszczaniu potrząsając słojem każdego dnia.

3. Po tym czasie zlewamy syrop i łączymy go ze spirytusem, a owoce zalewamy wódką. Zakręcamy i oba słoiki zostawiamy na 3 tygodnie.
4. Następnie wódkę zlewamy znad owoców i łączymy z syropem zmieszanym ze spirytusem.

5. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy na 6 miesięcy do dojrzewania.


Owoce, które zostaną po zlaniu wódki idealnie smakują dodane do herbaty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz