sobota, 3 grudnia 2016

Nalewka truskawkowa z limonką

Nalewka truskawkowa z limonką

1,5 kg truskawek
400 g cukru
1 limonka
750 ml spirytusu 95%
400 ml wody
     
1. Truskawki zasypujemy cukrem i zostawiamy na jeden dzień żeby puściły soki (najlepiej w jakimś słonecznym miejscu).

2. Po tym czasie zalewamy spirytusem i wodą. Zostawiamy na 6 tygodni.

3. Przecedzamy przez sito, tak żeby pozbyć się owoców, a odzyskać sam płyn. Truskawki już nie będą nam potrzebne.

4. Z limonki ścieramy skórkę i dodajemy do alkoholu. Wyciskamy też sok z tej limonki i łączymy z alkoholem. Odstawiamy na 2 tygodnie.

5. Po tym czasie filtrujemy, butelkujemy i czekamy 3 miesiące aż dojrzeje.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz