piątek, 9 grudnia 2016

Nalewka wiśniowo-porzeczkowa

www.chleby.info

400 g wydrylowanych wiśni
650 g czerwonej porzeczki
500 ml spirytusu 95%
200 ml wody
500 g miodu
5 goździków
1 laska cynamonu
     
1. Porzeczki i wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 3 miesiąc w nasłonecznionym miejscu.

2. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja i dodajemy miód. Zakręcamy i zostawiamy jeszcze na 6 tygodni, już nie na słońcu, raczej w ciemnym i ciepłym miejscu. Owoce już nie będą potrzebne, można je wykorzystać np. do ciasta.

3. Po 6 tygodniach nalewkę filtrujemy i butelkujemy. Zostawiamy do dojrzewania na 6 miesięcy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz