poniedziałek, 5 grudnia 2016

Smorodina - nalewka z czarnej porzeczki

Smorodina - nalewka z czarnej porzeczki

1 kg owoców czarnej porzeczki
1,5 litra czystej wódki 40%
400 g cukru
3 łyżki miodu
5 gramów goździków
7 gramów cynamonu
laska wanilii
     
1. Owoce myjemy, płuczemy, obieramy z szypułek i wszelkich brudków. Potrzebujemy tylko same przebrane czarne porzeczki. Dojrzałe, nie nadpsute, starannie przebrane. Porzeczki rozgniatamy, najlepiej drewnianym tłuczkiem. Przekładamy do słoja i dosypujemy przyprawy.

2. Całość zalewamy wódką (my użyliśmy do tego celu spirytusu rozcieńczonego do 40%) i zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe nasłonecznione miejsce na 2 miesiące.

3. Po tym czasie przelewamy nastaw przez durszlak. Chodzi o to żeby osobno mieć płyn i osobno porzeczki. Płyn przelewamy do jednego słoika, a porzeczki przekładamy do drugiego. Porzeczki zasypujemy cukrem i miodem i zostawiamy na 3-4 dni, aż cały cukier się rozpuści.

4. Odsączamy cały syrop (może być tak z grubsza, znowu przez durszlak) i łączymy go z odlaną wcześniej wódką w pierwszym słoiku.

5. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy do dojrzewania na 6 miesięcy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz