piątek, 16 grudnia 2016

Pestkówka - nalewka z pestek pigwowca

www.chleby.info

250 g pestek
250 g cukru
250 ml wody
250 ml spirytusu 95%
     
1. Pestki przekładamy do dużego słoika.

2. Wodę podgrzewamy na gazie i dodajemy do niej cukier. Cały czas mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru. Taką ciepłym/gorącym syropem cukrowym zalewamy pestki w słoiku i czekamy aż ostygnie.

3. Dolewamy spirytus. Wszystko mieszamy, zakręcamy i zostawiamy do dojrzewania na 1 miesiąc.

4. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić pestki od płynu. Pestki wyrzucamy, a płyn filtrujemy i butelkujemy.

5. Zostawiamy do dojrzewania na 3 miesiące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz