piątek, 28 października 2016

Oriental mocca - likier kawowy

www.chleby.info

1 litr spirytusu 95%
160 g kawy mielonej
1 laska wanilii
1,25 litra wody
1 kg cukru
4 łyżki mleka
     
1. Do dużego słoja wsypujemy kawę. Zalewamy ją spirytusem i dorzucamy drobno pokrojoną laskę wanilii.

2. Odstawiamy na tydzień, ale każdego dnia wstrząsamy słojem.

3. Po tym czasie przecedzamy nastaw, tak żeby odzyskać fusy kawowe.

4. Fusy kawowe zalewamy 250 ml wrzątku i zostawiamy na pół godziny. Przecedzamy i dodajemy płyn do oczekującego nastawu spirytusowego.

5. W garnku podgrzewamy 1 litr wody i dodajemy 1 kg cukru. Mieszamy i podgrzewamy żeby cały cukier się rozpuścił. Gotowy syrop cukrowy przelewamy do słoja z kawowym spirytusem.

6. Do całości dodajemy 4 łyżki wrzącego mleka. Słój zakręcamy i odstawiamy na tydzień.

7. Po tygodniu dokładnie filtrujemy.

8. Butelkujemy i zostawiamy na 6 tygodni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz