1 kg cytryn
garść świeżej mięty
0,4 kg cukru
4-5 cm imbiru
0,5 litra spirytusu 95%
1 litr wody
1. Cytryny przelewamy wrzątkiem i myjemy. Kroimy na plastry i wrzucamy do dużego słoja. Idealny jest słój 3 litry.
2. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plastry. Dorzucamy do cytryny.
3. Całość zasypujemy cukrem i dodajemy miętę. Zalewamy spirytusem, a następnie wodą.
4. Odstawiamy na 4 tygodnie mieszając słoikiem co kilka dni.
5. Po tym czasie zlewamy nastaw przez sito, tak żeby z grubsza pozbyć się większych elementów. Gałązki mięty od razu wyrzucamy, a cytrynę wyciskamy żeby odzyskać z niej jak najwięcej alkoholu.
6. Następnie filtrujemy i butelkujemy.
7. Zostawiamy do dojrzewania na 4 tygodnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz