wtorek, 25 października 2016

Nalewka śliwkowo-figowa

www.chleby.info

1 litr czystej wódki 40%
200 ml spirytusu 95%
250 ml wody
360 g miodu
300 g suszonych śliwek
150 g suszonych fig
1/3 laski wanilii
kilka łyżek cukru
     
1. Śliwki i figi kroimy na kawałki (może być na pół), wanilię również. Wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem, wódką, wodą i miodem. Zakręcamy i chowamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.

2. Po tym czasie przelewamy nalew przez sito, tak żeby pozbyć się owoców. Płyn wraca z powrotem do słoja, a owoce przekładamy do małego słoika. I zasypujemy kilkoma łyżkami cukru.

3. Oba słoiki zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie. W tym czasie z zasypanych cukrem owoców wydzieli się syrop.

4. Filtrujemy alkohol i łączymy go z syropem cukrowym zlanym znad owoców.

5. Butelkujemy i zostawiamy na 2 miesiące żeby dojrzało.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz