piątek, 21 października 2016

Likier czekoladowy

www.chleby.info

1,2 litra mleka
300 g kakao
300 g cukru
300 ml spirytusu 95%
     
1. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier i bardzo powoli podgrzewamy stale mieszając.

2. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kakao. Tutaj musimy też cały czas mieszać żeby kakao się nie zbryliło i ładnie rozpuściło. Masa trochę gęstnieje więc może być ciężko, ale trzeba naprawdę dobrze wymieszać. Ja posłużyłem się do tego celu blenderem z końcówką do ubijania białek. Polecam tę metodę. O wiele łatwiej i szybciej niż łyżką.

3. Całość musimy doprowadzić do wrzenia. Wówczas wyłączamy kuchenkę i czekamy aż masa kakaowa ostygnie. Powinna być dość gęsta.

4. Do ostudzonej masy dodajemy spirytus.

5. Tutaj mała uwaga: likier po wystudzeniu będzie naprawdę gęsty. Mi taki idealnie pasował, ale jeżeli wolicie bardziej płynny to dajcie więcej mleka (lub mleka i spirytusu żeby mocy nie stracić) albo mniej kakao. Zresztą to już przed samym butelkowaniem można ocenić i w razie potrzeby rozrzedzić.

6. Po wystudzeniu przelewamy likier do butelek i odstawiamy na 2 tygodnie.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Jak mogę tylko coś od siebie dodać. Nie rezygnujcie z własnych komentarzy przy nalewkach. Dużo ciekawiej się czyta jak można poznać wasze zdanie itp. Sam sposób przygotowania to za mało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie, że możesz dodać coś od siebie ;) A ja od siebie dodam, że to zabieg poniekąd celowy. Nasz główny blog funkcjonuje pod adresem www.chleby.info. A ten tutaj to taki blog tematyczny, tylko alkoholowy. Na głównym blogu piszemy o wiele więcej. Są nasze spostrzeżenia, komentarze, itp. A tutaj chcieliśmy zawrzeć tylko suche fakty, dla tych, którym nie chce się czytać za wiele ;)

      Usuń
  2. Głupie pytanie może, ale czy zamiast tego spirytusu może być wódka? Sporo mi zostało z wesela, a nie lubię czystej ani drinków. Kolorowe likiery za to jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytanie wcale nie głupie. Zasadniczo, jeżeli w przepisie występuje spirytus i woda to można policzyć jakie to razem da stężenie i starać się zastąpić wódką. Niestety tutaj nie ma wody, która mieszałaby się ze spirytusem więc ciężko dokonać podmiany. Jeżeli da się po prostu 300 ml wódki zamiast 300 ml spirytusu to likier będzie ponad dwa razy słabszy w mocy. Można ewentualnie dać więcej wódki, np. 600 czy 700 zamiast 300 ml spirytusu, ale wówczas będzie bardziej rozrzedzony. W sumie, jakby się tak zastanowić, ten likier wychodzi bardzo gęsty. Może więc rozcieńczenie nie zaszkodzi mu wcale, można spróbować ;)

      Usuń