sobota, 29 października 2016

Kawowy likier z cukierków Kopiko

Kawowy likier z cukierków Kopiko

400 g cukierków Kopiko
560 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
350 ml wody
300 ml (około 240 g) spirytusu
     
1. Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i bardzo lekko podgrzewamy. Stale mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków.

2. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę.

3. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły. Po tym czasie likier jest gotowy do picia.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Ile ml wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba około 1,5 litra (może nieco mniej).

      Usuń
  2. Chciałam zrobić tą nalewkę na prezent czy można zrobić ją wcześniej ( może postać dłużej?),np.z 1,5 tygodnia wczesniej? Chyba wtedy smaki się jeszcze lepiej przegryzą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można bez najmniejszego problemu. Nie pamiętam ile ona u mnie stała zanim cała została wypita, ale pewnie znacznie dłużej niż miesiąc. Może tak być, że się rozwarstwi. Wówczas trzeba po prostu wstrząsnąć butelką.

      Usuń
  3. Zrobiłam w smaku bardzo dobry , ale i dosyć mocny wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy mozna coś zrobić żeby stracił troszkę na mocy? , bo wyszedł naprawdę mocny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu dodaj więcej tego mleka zagęszczonego. A jak nie chcesz żeby był taki gęsty, to nawet wody zamiast mleka możesz dodać.

      Usuń
  5. A jakie proporcje jak bym chciał z wódki zrobić zamiast spirytusu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy dałbym jakieś 650 ml wódki i zrezygnował również z wody. I cukierki musiałbyś rozpuścić bezpośrednio w wódce.

      Usuń