sobota, 22 października 2016

Nalewka jagodowa

Nalewka jagodowa

2 szklanki jagód
0,5 litra wódki 40%
0,25 l wody
375 g cukru
szczypta cynamonu
2 goździki
duża szczypta suszonego kłącza tataraku
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy
     
1. Jagody ze wszystkimi przyprawami (czyli poza wodą, cukrem i wódką) wrzucamy do garnka i gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut.

2. W tym czasie w osobnym garnku robimy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier.

3. Łączymy syrop cukrowy z sokiem jagodowym, który się wydzielił podczas gotowania jagód. Czekamy aż wszystko wystygnie i przelewamy całość do dużego słoika. Zalewamy wódką, zakręcamy i zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 3 miesiące.

4. Po tym czasie filtrujemy. Najpierw można przecedzić przez sitko żeby pozbyć się owoców. Dodatkowo na sitku można owoce lekko rozgnieść, żeby odzyskać z nich wszystko co się da. Następnie otrzymany płyn filtrujemy w sposób jaki lubimy. My używamy do tego celu filtrów do kawy.

5. Tak przefiltrowaną nalewkę butelkujemy i chowamy w chłodne miejsce na kolejne 3 miesiące.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz