czwartek, 20 października 2016

Bananas Beach - likier bananowy

www.chleby.info

1,5 kg bananów
1 litr śmietany 18 %
skórka otarta z jednej cytryny
0,3 kg cukru
1 litr spirytusu 95%
     
1. Banany kroimy na grube plastry i wkładamy do dużego słoja. Optymalny będzie 3 litrowy. 

2. Zalewamy śmietaną i dosypujemy cukier. Dodajemy też skórkę z cytryny.

3. Ciągle mieszając, dolewamy spirytus.

4. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 1 miesiąc. Wstrząsamy słoikiem co 2 dni. Śmietana będzie się rozwarstwiała, niezbyt ładnie to wygląda. Ale to nic złego, tak właśnie ma być.

5. Po miesiącu przelewamy przez durszlak wyłożony gazą lub pieluchą tetrową. Przy tym likierze takie filtrowanie w zupełności wystarczy.

6. Banany pozostałe na durszlaku już nam się nie przydadzą. Nalewkę butelkujemy i zostawiamy na kolejny miesiąc.

7. W butelkach nalewka również będzie się trochę rozwarstwiać, więc przed każdym spożyciem należy wstrząsnąć butelką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz