środa, 26 października 2016

Miodówka - nalewka miodowa

www.chleby.info

1 litr spirytusu 95%
250 ml rumu
720 g miodu
500 ml wrzątku
0,5 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
skórka z 1/4 pomarańczy (bez białego spodu, tzw. albedo)
2 czubate łyżki kawy
     
1. Miód wlewamy do dużego garnka i podgrzewamy. Ważne jest żeby garnek był duży, bo całość będzie się mocno pieniła. Ja użyłem garnka 5 litrowego. Gdy miód zacznie się pienić wlewamy 250 ml wrzątku. W tym momencie całość się mocno zapieni, musimy uważać. Po chwili powinno się uspokoić i wówczas ściągamy łyżką pianę z powierzchni.

2. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę skórkę pomarańczową. Oczywiście pozbawiona albedo, czyli tej białej warstwy na spodzie.

3. Całość zdejmujemy z ognia. Kawę mieszamy z gałką i zalewamy wrzątkiem (250 ml). Parzymy pod przykryciem 5 minut, przecedzamy i wlewamy do syropu miodowego.

4. Czekamy aż całość wystygnie. Następnie dolewamy spirytus i rum. Całą zawartość garnka przelewamy do dużego słoja i odstawiamy na 6 tygodni. Zostawiamy go w spokoju żeby pyłek miodowy spokojnie osiadł na dnie.

5. Filtrujemy i butelkujemy. Zostawiamy do dojrzewania na 2 tygodnie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz