niedziela, 23 października 2016

Krupnik szlachecki - staropolska nalewka miodowo-korzenna

www.chleby.info

0,5 litra miodu (około 720 g)
0,5 litra wody
1 litr spirytusu 95%
5 ziaren ziela angielskiego
5 goździków
kawałek kory cynamonu (ok. 5 cm)
pół laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
skórka z całej pomarańczy
     
1. Potrzebny nam będzie głęboki garnek, bo nalewka ta, podczas produkcji, bardzo się pieni. Ja użyłem 5 litrowego, myślę, że taki jest optymalny.

2. Miód wlewamy do garnka, dodajemy przyprawy i podgrzewany aż do zagotowania. Wlewamy wodę i znowu zagotowujemy. Będzie się mocno pieniło.

3. Całość gotujemy około 2 minuty. Wyłączamy ogień i czekamy aż mieszanina ostygnie. Nie musi być zupełnie zimna. Po prostu żeby nie była bardzo gorąca.

4. Dolewamy spirytus, mieszamy i przelewamy do słoika, w którym wcześniej umieściliśmy skórkę z pomarańczy (bez albedo, czyli białej warstwy pod skórką). Zakręcamy i odstawiamy na dobę. 

5. Po dobie filtrujemy.

6. Nalewkę butelkujemy i odstawiamy na tydzień.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz