poniedziałek, 24 października 2016

Nalewka cytrynowa (cytrynówka)

www.chleby.info

0,75 kg cytryn
0,75 litra wódki 40%
0,75 l spirytusu
0,75 kg cukru
0,5 litra wody
     
1. Cytryny szorujemy i parzymy wrzątkiem. Z połowy z nich ścieramy skórkę. Robimy to ostrożnie żeby nie naruszyć białej warstwy pod skórą, tzw. albedo.

2. Obrane skórki wrzucamy do słoika i zalewamy wódką i spirytusem. Może być sam rozcieńczony spirytus, chodzi o to, żeby mieć 1,5 litra alkoholu 65-70%. Odstawiamy na dobę w ciemne miejsce.

3. Wszystkie cytryny kroimy w plasterki.

4. Z cukru i wody robimy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Jeżeli będzie się robiła piana to zgarniamy ją łyżką i wyrzucamy. Doprowadzamy do wrzenia i gorącym syropem zalewamy w słoju plasterki cytryny. Zakręcamy i również odstawiamy na dobę w ciemne miejsce.

5. Po upływie 24 godzin zawartość słoja ze skórkami przelewamy do słoja z syropem cukrowym. Zostawiamy na 2-3 godziny (nie dłużej). Po tym czasie nastaw przelewamy przez sito. Chodzi o to żeby z grubsza pozbyć się większych elementów.

6. Jak już mamy wstępne przefiltrowanie za sobą to robimy filtrowanie dokładne, czyli przelewamy całość przez filtr do kawy.

7. Po przefiltrowaniu nalewkę butelkujemy i zostawiamy na 1 miesiąc.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz