1 kg porzeczkoagrestu
0,5 litra spirytusu 95%
250 ml wody
250 g cukru
laska wanilii
1 cm kory cynamonowej
3 goździki
3-4 cm korzenia imbiru
1. Imbir kroimy w cienkie plasterki, owoce porzeczkoagrestu obskubujemy z łodyżek, myjemy i zalewamy w słoju alkoholem i wodą. Dodajemy też wanilię, cynamon i goździki. Czyli wszystko poza cukrem.
2. Zostawiamy w ciepłym, ciemnym miejscu na 2 miesiące.
3. Po tym czasie nalew zlewamy przez sito, z powrotem przelewamy do słoja, a owoce przekładamy do mniejszego słoika. I zasypujemy cukrem.
4. Po tygodniu wytworzy się syrop. Zlewamy ten syrop i mieszamy z alkoholem w pierwszym słoiku.
5. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy do dojrzewania na pół roku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz