1 kg owoców pigwowca
0,3 kg cukru
1 litr spirytusu 70%
0,5 litra wódki
1 łyżka rodzynków
1. Owoce kroimy na ćwiartki i pozbywamy się pestek. Będzie ich sporo więc możecie je zatrzymać i przerobić na buteleczkę pysznej nalewki zwanej pestkówką, o migdałowym smaku. Potem każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na 3 kawałki. Razem z rodzynkami wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem 70%.
2. Tak zalane owoce zostawiamy na 4 tygodnie w ciepłym i ciemnym miejscu.
3. Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem. Zostawiamy na 2 tygodnie.
4. Następnie zlewamy syrop i łączymy go z alkoholem.
5. Owoce zalewamy 0,5 litra wódki, zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie.
6. Zlewamy i łączymy z poprzednim alkoholem. Owoce nie będą już potrzebne. Można je np. przesmażyć i przerobić na dżem.
7. Nalewkę filtrujemy i butelkujemy. Zostawiamy do dojrzewania w ciemnym chłodnym miejscu na 3 miesiące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz