1 kg owoców głogu
1 litr spirytusu 70%
0,6 litra wody
0,5 kg cukru
5 goździków
2-3 cm kory cynamonu
skórka otarta z 1 cytryny
1. Oczyszczone z resztek gałązek owoce mrozimy przez 1 dobę (możemy też zamrozić z resztkami gałązek, a oczyścić później).
2. Następnie, wciąż zamrożone, przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Zakręcamy i zostawiamy na 2 tygodnie.
3. Po tym czasie do wody dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy. Gotujemy na malutkim ogniu 5 minut (mieszając żeby się cukier rozpuścił) i czekamy aż ostygnie.
4. Zlewamy alkohol z owoców, łączymy z wodą i zostawiamy na 3 dni.
5. Następnie filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy do dojrzewania na 8 miesięcy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz