400 g wydrylowanych wiśni
650 g czerwonej porzeczki
500 ml spirytusu 95%
200 ml wody
500 g miodu
5 goździków
1 laska cynamonu
1. Porzeczki i wydrylowane wiśnie zalewamy spirytusem i wodą. Zakręcamy, wstrząsamy słoikiem i zostawiamy na 3 miesiąc w nasłonecznionym miejscu.
2. Po tym czasie zlewamy nalew przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od owoców. Alkohol przelewamy z powrotem do słoja i dodajemy miód. Zakręcamy i zostawiamy jeszcze na 6 tygodni, już nie na słońcu, raczej w ciemnym i ciepłym miejscu. Owoce już nie będą potrzebne, można je wykorzystać np. do ciasta.
3. Po 6 tygodniach nalewkę filtrujemy i butelkujemy. Zostawiamy do dojrzewania na 6 miesięcy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz