1 kg cukru
1 kg cytryn
1 litr spirytusu 95%
1 litr mleka 3,2%
1. Cytryny dokładnie szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Obieramy tak, żeby pozbyć się białej błonki, ma zostać sama żółta obrana cytryna. Skórkę z dwóch cytryn zostawiamy, reszta nie będzie potrzebna. Ze spodu skórek również dokładnie ścinamy białą warstwę, tak żeby sama żółta skórka została.
2. Cytryny kroimy na plastry i pozbywamy się pestek, skórkę kroimy w paseczki. Wkładamy do słoika (minimum 4 litry), wlewamy mleko i spirytus. Zakręcamy.
3. Mieszamy słoikiem aż cały cukier się rozpuści. Umieszczamy go w chłodnym miejscu na 2 miesiące i codziennie mieszamy słoikiem.
4. Po tym czasie filtrujemy i butelkujemy. Zostawiamy do dojrzewania w chłodnym miejscu na pół roku.
Smacznego!
jakim cudem ona jest taka przejrzysta?
OdpowiedzUsuńco się stało z mlekiem?
Mleko się ścina w spirytusie i robi się sztywne i się oddziela od alkoholu. Przy filtrowaniu przez filtr przepływa sam alkohol, mleko zostaje. Ale jest niezbędne, bo daje walory smakowe.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń