piątek, 13 stycznia 2017

Nalewka cytrynowa na miodzie

Nalewka cytrynowa na miodzie

Dzisiaj są urodziny mojej mamy, wypijemy więc za jej zdrowie ;)

12 cytryn
320 g miodu (1 szklanka)
1 litr spirytusu 95%
1 litr wody
     
1. Cytryny dokładnie szorujemy i przelewamy wrzątkiem. Obieramy tak, żeby pozbyć się białej błonki, ma zostać sama żółta obrana cytryna. Ze spodu skórek również dokładnie ścinamy białą warstwę, tak żeby sama żółta skórka została.

2. Cytryny kroimy na plastry i razem ze skórką wkładamy do słoika (minimum 4 litry), wlewamy miód, wodę i spirytus. Mieszamy, zakręcamy i zostawimy w ciepłym, ciemnym miejscu na 3 miesiące.

3. Po tym czasie przelewamy przez sitko żeby pozbyć się cytryn i skórek. Już nam nie będą potrzebne. Cytryny można jeszcze wycisnąć żeby odzyskać z nich tyle alkoholu ile się da.

4. Płyn filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy w chodnym i ciemnym miejscu do dojrzewania na 6 miesięcy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz