niedziela, 8 stycznia 2017

Likier czekoladowo-kokosowy

www.chleby.info

100 g białej czekolady
puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
100 g wiórków kokosowych
250 ml wódki
     
1. Zaczynamy od zalania w słoiku wiórków kokosowych wódką. Zostawiamy na 1 tydzień, a następnie przecedzamy przez sito. Wiórki bardzo dokładnie i mocno odciskamy, żeby wycisnąć z nich tyle alkoholu, ile się da. Same wiórki nie będą nam już potrzebne - możemy je wykorzystać np. do ciasta.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej mleko.

3. Dodajemy również wódkę i dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.

4. Przelewamy do butelki i chowamy na dobą do lodówki, żeby się smaki przegryzły.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz