środa, 11 stycznia 2017

Domowe malibu

www.chleby.info

500 ml wódki
200 g wiórków kokosowych
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g)
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (530 g)
1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
     
1. Zaczynamy od zalania w słoiku wiórków kokosowych wódką. Zostawiamy na 1 tydzień, a następnie przecedzamy przez sito. Wiórki bardzo dokładnie i mocno odciskamy, żeby wycisnąć z nich tyle alkoholu, ile się da. Same wiórki nie będą nam już potrzebne - możemy je wykorzystać np. do ciasta.

2. Następnie do alkoholu dodajemy wszystkie mleka i dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Przelewamy do butelek i odstawiamy do lodówki na dobę, żeby smaki się przegryzły.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Chciałbym przetestować twój przepis ale widzę trochę niejasności:
    1. Mleko skondensowane w puszce - mam nadzieję że nie piszesz tutaj o tym ukraińskim mleku skondensowanym słodzonym w puszce?
    2. Ile mniej więcej procent ma ten trunek? Załóżmy że po przecedzeniu z wiórków wychodzi ci 350ml wódki. Do tego dodajesz prawie 1,5 litra innych płynów. Klasyczne malibu ma 18% a u ciebie chyba mniej niż 10%?
    3. Czy po tygodniu moczenia wiórków w wódce nie wystarczy tego kokosowego smaku? Jaki cel ma mleczko kokosowe oprócz tego że rozrzedzi i tak niski już woltaż?

    OdpowiedzUsuń