czwartek, 12 stycznia 2017

Likier kawowy

www.chleby.info

3 żółtka
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 ml śmietany kremówki
350 ml mleka UHT
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml spirytusu
     
1. Kawę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie łączymy z mlekiem.

2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż nabiorą jasnego koloru.

3. Następnie dodajemy mleko i śmietanę. Całość dokładnie miksujemy, a następnie powoli dolewamy spirytus (nie przestając miksować).

4. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do butelek i chowamy na dobę do lodówki.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wyjdzie z tej porcji litr likieru? I czy można zrobić np tydzień wcześniej ? Im dłużej się przeżera tym lepsze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi litr, może trochę mniej. Można zrobić wcześniej. W razie, gdyby po kilku dniach się rozwarstwiło, to wystarczy wstrząsnąć.

      Usuń