wtorek, 3 stycznia 2017

Nalewka z owoców dzikiej róży

www.chleby.info

1 kg owoców dzikiej róży
1 litr spirytusu 70%
0,5 litra miodu (około 720 g)
0,2 litra wody
5 goździków
2 łyżeczki suszonej mięty
     
1. Owoce mrozimy w zamrażalniku przez dobę.

2. Następnie zamrożone przekładamy do słoja i razem z goździkami i miętą zalewamy spirytusem. Zakręcamy i zostawiamy na 2 miesiące.

3. Po tym czasie zlewamy całość przez durszlak żeby oddzielić owoce od alkoholu. Owoce nie będą już potrzebne.

4. Do alkoholu dodajemy resztę składników, czyli miód i wodę. Zakręcamy i znowu zostawiamy na 2 miesiące.

5. Po tym czasie filtrujemy i butelkujemy.

6. Nalewka nadaje się do picia po 6 miesiącach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz