1 l spirytusu rozcieńczonego do 50%
0,5 kg zielonych orzechów włoskich (około 20 sztuk)
0,5 kg cukru
200 ml wody
1 laska cynamonu
0,5 laski wanilii
4 goździki
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka z jednej pomarańczy
1. Orzechy kroimy na ćwiartki, wkładamy do słoja, dodajemy również resztę składników (oprócz wody i cukru) i zalewamy spirytusem. Macerujemy 2 miesiące.
2. Po tym czasie zlewamy przez durszlak, tak żeby oddzielić alkohol od orzechów. Orzechy nie będą nam już potrzebne.
3. Cukier rozpuszczamy w wodzie (najlepiej wodę nieco podgrzać, wtedy będzie łatwiej) i dolewamy do alkoholu. Jeżeli podgrzaliśmy wodę to czekamy aż ostygnie nieco. Filtrujemy dokładnie, butelkujemy i odstawiamy na 12 miesięcy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz