1 kg jabłek
1 litr spirytusu 60%
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
5 goździków
1 laska wanilii
3 cm świeżego imbiru
300 g cukru
300 ml wody
1. Cukier rozpuszczamy w wodzie (żeby było szybciej można wodę nieco podgrzać).
2. Jabłka kroimy na kawałki i wkładamy do słoja razem z resztą korzennych przypraw.
3. Imbir kroimy na plasterki. Całość zalewamy spirytusem i wodą z cukrem.
4. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na 3 miesiące.
5. Po tym czasie przelewamy przez durszlak żeby oddzielić alkohol od reszty.
6. Alkohol filtrujemy (jabłka i cała reszta już nie jest potrzebna) i butelkujemy.
7. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka nadaje się do picia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz