1,2 kg jabłek
garść mięty (taka cała doniczka jakie są do kupienia w marketach)
450 g cukru
laska cynamonu (7-8 cm)
1,3 litra spirytusu 70%
0,6 litra wody
1. Jabłka kroimy na ćwiartki lub ósemki (razem z pestkami i gniazdami nasiennymi, tylko bez ogonków) i razem z miętą i cynamonem zalewamy spirytusem.
2. Zakręcamy i zostawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie zlewamy przez sito, tak tylko żeby oddzielić spirytus od owoców.
3. Spirytus z powrotem zlewamy do słoika, a owoce w osobnym słoiku zasypujemy cukrem i zostawiamy na około 7 dni w słonecznym miejscu. W tym czacie cukier powinien się rozpuścić.
4. Taki syrop znowu przelewamy przez durszlak i łączymy z alkoholem. Owoce nie będą już nam potrzebne.
5. Nalew filtrujemy. Następnie dolewamy 0,6 litra wody, bo w obecnym stanie jest to bardzo mocne. Butelkujemy i zostawiamy co najmniej na 3 miesiące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz