12 cytryn
1 litr spirytusu 95%
1 kg cukru
1,3 litra wody
1. Cytryny szorujemy, przelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego albedo pod spodem.
2. Skórki przekładamy do słoja i zalewamy spirytusem. Zakręcamy i trzymamy 2 tygodnie.
3. Po 2 tygodniach przelewamy spirytus przez sito żeby oddzielić go od skórek. Skórki już nie będą potrzebne.
4. Robimy syrop cukrowy, czyli wsypujemy cukier do wody, podgrzewamy i stale mieszamy aż do rozpuszczenia. Studzimy i łączymy ze spirytusem.
5. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy w chłodnym miejscu do przegryzienia się na tydzień.
6. Podajemy naprawdę dobrze schłodzone, najlepiej jeszcze w zmrożonych kieliszkach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz