500 g krówek
700 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
450 ml wody
360 ml spirytusu 95% (około 305 g)
1 laska wanilii
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1. Do garnka wlewamy mleko i wodę.
2. Wanilię przecinamy wzdłuż na pół, środek zeskrobujemy nożem i wkładamy do garnka (i środek i wyskrobaną laskę również).
3. Wkładamy również obrane z papierków krówki i podgrzewamy na minimalnym ogniu. Cały czas mieszamy aż krówki się rozpuszczą.
4. Jak już nam się całość dostatecznie podgrzeje to dodajemy kawę i mieszamy aż się rozpuści.
5. Studzimy i dodajemy spirytus. Mieszamy i butelkujemy.
6. Zostawiamy w lodówce na 1-2 dni żeby się smaki przegryzły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz