3 żółtka
150 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 ml śmietany kremówki
350 ml mleka UHT
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml spirytusu
1. Kawę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie łączymy z mlekiem.
2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż nabiorą jasnego koloru.
3. Następnie dodajemy mleko i śmietanę. Całość dokładnie miksujemy, a następnie powoli dolewamy spirytus (nie przestając miksować).
4. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do butelek i chowamy na dobę do lodówki.
Smacznego!
Wyjdzie z tej porcji litr likieru? I czy można zrobić np tydzień wcześniej ? Im dłużej się przeżera tym lepsze?
OdpowiedzUsuńWychodzi litr, może trochę mniej. Można zrobić wcześniej. W razie, gdyby po kilku dniach się rozwarstwiło, to wystarczy wstrząsnąć.
Usuń